Ekstrakt artičoke

Artičoka (Cynara cardunculus var. scolymus)  potječu iz Sjeverne Afrike i čovječanstvo je ovu biljku poznavalo od davnina. Osim što se koriste u gastronomiji kao ukusan prilog uz povrće, osušeni listovi biljke koriste se za ekstrakt artičoke. Uglavnom sadrže cinarnu kiselinu, klorogensku kiselinu, flavonoide i razne gorke tvari.

Njihovo pozitivno djelovanje na ljudski organizam je široko. Najčešće se pak radi o zdravstvenim prednostima u vezi s probavnim smetnjama, potrebom za prilagodbom kolesterola i šećera u krvi te srčanim problemima.

Ekstrakt artičoke - učinci

Danas se sve više ljudi bori s visokim kolesterolom. I upravo tu uvelike pomaže ekstrakt artičoke. Može smanjiti "loš" LDL kolesterol i povećati "dobar" HDL kolesterol.

Zahvaljujući visokom sadržaju cinarina , artičoke su i među najboljim lijekovima za jetru i žučni mjehur. Potiču stvaranje žuči, ubrzavaju rad crijeva, podupiru probavu masti (pomažu kod pretilosti), pomažu u apsorpciji vitamina i pomažu u detoksikaciji jetre. Međutim, to nije sve što se tiče zdravstvenih prednosti. Ekstrakt artičoke će cijeniti i trudnice, starije osobe, onkološki bolesnici i osobe sa srčanim problemima.

Kako koristiti ekstrakt artičoke - tablete, kapsule

Artičoke, pogotovo u našim krajevima i izvan sezone, nisu baš svaki dan u našem jelovniku. Dodaci prehrani stoga su idealno rješenje. U našoj ponudi pronaći ćete ekstrakt lista artičoke u obliku kapsula i to:

Pročitajte više