Omega masne kiseline

Pojam Omega 3 masne kiseline uglavnom znači EPA – eikosapentaenska kiselina i DHA – dokozaheksaenska kiselina. Imaju nezamjenjivu ulogu u pravilnom formiranju staničnih membrana i utječu na mnoge metaboličke procese u našem tijelu. To su esencijalne masne kiseline, odnosno kiseline koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Zato ih je važno redovito i kvalitetno dohranjivati.


Omega-3 masne kiseline

Što sadrže omega-3?

Budući da se Omega 3 ubraja u nezasićene kiseline, to znači da je na sobnoj temperaturi u tekućem stanju. Aktivni oblici omega-3 masnih kiselina EPA i DHA danas se nalaze samo u ribama ili algama. Omega-3 masne kiseline ALA prisutne su u svim biljnim namirnicama. Najveći sadržaj ovakvih kiselina obično se nalazi u biljnim uljima. Izuzetak je riblje ulje, koje je, iako životinjska masnoća, bogato nezasićenim kiselinama, pa je zato tekuće. A zašto se zovu Omega 3? Zato jer se prva dvostruka veza nalazi na 3. ugljiku. Kod Omege 6 je na 6. ugljiku i tako dalje.

Učinci DHA i EPA na ljudski organizam:

  • DHA – pridonosi normalnoj funkciji mozga i očuvanju zdravog vida, pomaže pravilnom razvoju mozga kod nerođene djece.
  • DHA i EPA – podržavaju zdravlje srca, normalan krvni tlak i reguliraju razinu triglicerida u krvi.

Daljnje čitanje: Koji su simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina?

Kako uzimati omega-3?

Općenita preporuka za dnevni unos za odraslu osobu je najmanje 250 mg EPA / DHA. Kod djece je ta doza niža, ovisi o dobi djeteta. Idealno je unositi Omegu 3 kroz svakodnevne namirnice, a ako je to iz bilo kojeg razloga teško, možete posegnuti za kapima ili kapsulama.

Više o uzimanju Omege 3 možete pročitati u našem članku: Kako uzimati Omega 3 riblje ulje?

Učinci omega-3 na naš organizam

Omega 3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke. Znanstveno je dokazano da pogoduju vidu, omogućuju kvalitetno funkcioniranje moždanih stanica i podržavaju normalnu funkciju srca. Također doprinose održavanju normalnog krvnog tlaka i razine triglicerida u tijelu. Poboljšavaju izgled kože i pomažu u održavanju zdrave kose. Ugodna pogodnost je i njihova podrška pri mršavljenju. U trudnoći pridonose zdravom razvoju ploda.

Više o učincima omega masnih kiselina možete pročitati u članku: Omega 3 6 9 masne kiseline – zdrave masti za naš organizam

Prirodni izvori omega-3

Najbolji izvor Omege 3 je riblje ulje, no ne morate se ograničiti samo na taj oblik. Odlične su i biljne namirnice bogate Omega-3 kiselinama, poput lanenog ulja, lanenih sjemenki, ali i konopljinog ulja ili chia sjemenki. Osim toga, prikladne su za vegane i vegetarijance. Treba spomenuti i orahe, a izvrstan način nadopune visokokvalitetnih Omega 3 masnih kiselina su i morske alge.

Više o tome kako odabrati najbolje Omega-3 masne kiseline pročitajte u našem članku: Najbolje omega 3 masne kiseline: Top proizvodi + kako odabrati