Probavni enzimi

Kvalitetni probavni enzimi su prirodni sastojci koji igraju ključnu ulogu u procesu probave. Ove biološke molekule pomažu nam razgraditi složene spojeve na jednostavnije komponente, omogućujući učinkovitu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Uglavnom se proizvode u žlijezdama slinovnicama, želucu, gušterači i tankom crijevu. Njihov primarni zadatak je razgraditi bjelančevine, ugljikohidrate i masti u jednostavnije oblike, koji se zatim apsorbiraju u krvotok i koriste za prehranu tijela.

SAVJET

Ako imate problema s probavom ili sumnjate da prehranom ne unosite sve potrebne hranjive tvari, prirodni probavni enzimi u obliku dodatka prehrani idealni su za poboljšanje probave. Kao i s probioticima, pametno je posavjetovati se s nutricionistom ili liječnikom koji će vam pomoći oko odabira proizvoda i doze.

Probavni enzimi: njihove funkcije, učinci i važnost

Kao što je već spomenuto, primarni zadatak probavni enzimi je razgraditi složene makromolekule hrane, kao što su proteini, ugljikohidrati i masti, u jednostavnije spojeve koji se lakše apsorbiraju i apsorbiraju u tijelo. Svaki tip ovog enzima ima svoju specifičnu ulogu i radi na razgradnji određene skupine hranjivih tvari.

Važnost probavnih enzima stoga leži u njihovoj sposobnosti da osiguraju optimalnu upotrebu hranjivih tvari iz hrane i ojačaju probavni sustav. Njihov nedostatak ili nedovoljna funkcionalnost stoga dovodi do neugodnih probavnih tegoba (nadutost, zatvor, proljev...) i nedovoljne apsorpcije hranjivih tvari, što je povezano s cijelim nizom zdravstvenih komplikacija.

Probavni enzimi dijele se u tri osnovne skupine: proteolitički enzimi, lipaze i amilaze.

Proteolitički enzimi

Proteolitički enzimi odgovorni su za cijepanje proteina u pojedinačne aminokiseline. To uključuje skupinu enzima koji se nazivaju proteaze. Proteaze razgrađuju proteine u prehrani na manje peptide i aminokiseline, čime omogućuju njihovu apsorpciju u tijelu. Na taj način osiguravaju dostupnost aminokiselina za regeneraciju i stvaranje novih proteina u tijelu.

Lipaze

Lipaze su probavni enzimi koji imaju ključnu ulogu u razgradnji masti. Njihova glavna funkcija je cijepanje masti na glicerol i masne kiseline, što omogućuje njihovu učinkovitu apsorpciju i korištenje u tijelu. Lipaze se proizvode u gušterači, au manjoj mjeri iu želucu. Nužni su za preradu masti iz hrane i njihovo korištenje za energetske potrebe i sintezu masnih rezervi.

amilaze

Amilaze su probavni enzimi koji su važni u razgradnji ugljikohidrata, posebno škroba i glikogena, u jednostavnije šećere. Ovim postupkom moguće je osigurati apsorpciju i korištenje ugljikohidrata u tijelu. Amilaza se nalazi u slini - proces probave ugljikohidrata počinje u ustima. Također se događa u gušterači i tankom crijevu, gdje se ugljikohidrati nastavljaju razgrađivati u manje šećere, koje tijelo zatim može apsorbirati.

Opis najvažnijih probavnih enzima

Najvažniji probavni enzimi uključuju:

  • Pepsin - proizvodi se u stanicama želuca i pomaže u razgradnji proteina u manje peptide.
  • amilaza - proizvodi ga gušterača i žlijezde gušterače. Razgrađuje molekule škroba u jednostavnije šećere, poput maltoze.
  • Lipaza - pojavljuje se u slini, a izlučuje ga gušterača. Lipaza razgrađuje masti na masne kiseline i glicerol.
  • tripsin - proizvodi ga gušterača. Razgrađuje proteine u aminokiseline.
  • Laktaza - proizvodi se u stijenkama tankog crijeva i pomaže u razgradnji mliječnog šećera (laktoze) u glukozu i galaktozu.
  • Celulaza - proizvode ga mikroorganizmi u crijevima i pomaže u razgradnji celuloze (komponente biljnih vlakana) u jednostavnije šećere.

Kada je prikladno nadopuniti probavne enzime dodacima prehrani?

Dodaci prehrani koji sadrže probavni enzimi posebno su prikladni kod poremećene probave (nadutost, zatvor, proljev...) ili kada je potrebno poboljšati apsorpciju hranjivih tvari u organizam.

Probavni enzimi dobra su ideja čak i kada ako patite od intolerancije i imate problema s probavom određene hrane, poput laktoze, glutena ili drugih potencijalnih alergena.

Pročitajte više: Poboljšajte probavu s nedostatkom probavnih enzima: praktični savjeti i preporuke

Kako odabrati odgovarajući dodatak prehrani koji sadrži probavne enzime?

Prilikom odabira prikladnog dodatak prehrani koji sadrži probavne enzime moraju se slijediti sljedeće točke:

  • Konzultacija sa zdravstvenim radnikom - ako imate probavnih problema, uvijek je važno razgovarati sa svojim liječnikom ili nutricionistom. Tako ćete dobiti informacije o uzroku problema, što će vam pomoći i pri odabiru odgovarajućeg dodatka prehrani.
  • Fokusiranje na određeni problem - postoji mnogo različitih vrsta probavnih enzima, čiji je cilj razgradnja određenih hranjivih tvari. Provjerite koje hranjive tvari imate problema s probavom i odaberite dodatak prehrani koji sadrži enzime posebno dizajnirane za njihovu razgradnju.
  • Kvaliteta proizvoda - odaberite dodatak prehrani s probavnim enzimima pouzdanog proizvođača te provjerite njegovu kvalitetu i certifikate. Vjerujte samo renomiranim markama i izbjegavajte jeftine, neprovjerene proizvode.
  • Doziranje - pridržavati se preporučenog doziranja navedenog na pakiranju proizvoda. Neki enzimi se uzimaju prije obroka, drugi za vrijeme obroka. Stoga pažljivo pročitajte upute za uporabu i postupajte prema njima, odnosno prema preporuci liječnika.
  • Način upotrebe - provjerite uzimate li dodatak prehrani na pravilan način. Neke enzime treba progutati cijele (kapsule), druge je moguće otvoriti i pomiješati s hranom. Slijedite upute na pakiranju ili preporuke liječnika.
  • Praćenje učinaka - pratite svoje probavne smetnje nakon početka uzimanja probavnih enzima i zabilježite sva poboljšanja ili pogoršanja. Ako ne primijetite nikakvo značajno poboljšanje ili imate neželjene nuspojave, ponovno se posavjetujte s liječnikom.

SAVJET

Većina probavnih enzima stabilna je na nižim temperaturama. Stoga ih po mogućnosti čuvajte u hladnjaku. Provjerite jesu li dobro zatvoreni i zaštićeni od izravne sunčeve svjetlosti.

Ovdje u Vitaherbals našim kupcima nudimo širok izbor dodataka prehrani koji sadrže kvalitetu i prirodni probavni enzimi . Svi ovi proizvodi osmišljeni su s naglaskom na njihovu kvalitetu i učinkovitost. Bez glutena su i pogodni i za vegetarijance.

Kvalitetni prirodni probavni enzimi u Vitaherbalsu

Svaka kapsula dodatak prehrani Doctor's Best Probavni enzimi opskrbljuje tijelo enzimima dizajniranim za optimalnu pomoć pri probavi masti, bjelančevina i ugljikohidrata prisutnih u kuhanoj i sirovoj hrani.

Osim toga, mješavina pruža dodatnu podršku za alfa-galaktozidazu i beta-glukanazu za razgradnju povrća , grah i žitarice. Također sadrži enzime poput glukoamilaze i invertaze koji pomažu u probavi šećera. Naravno, ovdje ćete pronaći i prijateljske bakterije koje podržavaju optimalnu crijevnu mikrobiotu.

Posjetite našu web stranicu i nabavite kvalitetne probavne enzime na Vitaherbals danas i počnite prirodno podržavati svoju probavu. Uložite u svoju zdravu probavu i uživajte u blagodatima prirode sada!

Pročitajte više